Kérdése van? Hívjon minket! +36 24 510 210

Hírek

2021.06.29

StoColor Dryonic® S - Napvédelem a homlokzatnak - ragyogó színek, száraz felületek

StoColor Dryonic® S - Napvédelem a homlokzatnak - ragyogó színek, száraz felületek

Bionikus homlokzatfesték Dryonic® technológiával

A homlokzatok folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, a harmatnak, a ködnek és az esőnek. Így fennáll annak a veszélye, hogy a homlokzatot algák vagy gombák támadhatják meg.

A bionikus elv, a Dryonic® technológia biztosítja a száraz homlokzatokat és védelmet nyújt az algák és gombák növekedése ellen. Az afrikai Namíb sivatagi ködevő bogár páncéljának mintájára a Sto kutatói kifejlesztettek egy olyan homlokzatvakolatot, amely rekord idő alatt szárad, így óvja a homlokzatot a mikroorganizmusok ellen.

A Dryonic® termékcsalád a legmagasabb igényeket is kielégíti, olyan fenntarthatósági szempontok és minősítések során is megállja a helyét, mint a LEED és a DGNB. A termék Németország első széndioxid-semleges homlokzati bevonata.

A Dryonic® vakolat

A Dryonic® bevonat működési elvét a sivatagi ködevő bogár páncéljának működése ihlette

A Dryonic® termékek nevüket az angol „száraz” (Dry) és a biológiai eredetet jelző „Bionic” szavak összevonásából kapta. A természetes mintát egy sivatagi bogár páncéljának szokatlan struktúrája és képessége adta: a „ködevő” bogár túlélését a sivatagi körülmények között a hajnali párából a páncélján összegyűjtött és szájához vezetett nedvesség biztosítja. A ködevő bogár páncélját vizsgálva egészen szokatlan mikro-struktúrát találtak a kutatók: rendkívül erős hidrofil (nedvszívó) tulajdonságú mikro-púpok és a köztük elterülő, elképesztően erős hidrofobitású (víztaszító képességű) mikrovölgy-hálózatot. A hidrofil mikro-púpok nemcsak a vizet, hanem még a levegő páratartalmát is képesek magukhoz vonzani, majd az így összegyűlő (a mikro-púp méretét hihetetlen gyorsasággal túlnövő) vízcseppek a hidrofób völgy-hálózat felületén elképesztő gyorsasággal, maradéktalanul leperegnek.

A mérnöki feladat ebben az esetben is ennek a mikro-struktúrának a kikísérletezése és megvalósítása volt, ami ez esetben is kiválóan sikerült: a Dryonic® bevonatok soha nem látott gyorsasággal, másodpercek alatt képesek leszáradni harmat, köd vagy eső után. Rendkívül erős akril-bázisának köszönhetően a Dryonic® nem csak karcálló, hanem egyedülálló nedvességvédő képességgel is rendelkezik, így az annyira keresett megoldásként döntött, időjárásnak kitett felületekre is alkalmas. Ráadásul lenyűgöző rugalmasságának és tapadó-képességének köszönhetően a legtöbb általánosan előforduló építőanyag felületére (fémre, fára, műanyagra, vakolatra vagy betonra) is alkalmas. A Sunblock® technológiának köszönhetően olyan UV-védelemmel rendelkezik, mely alkalmassá teszi mélyen telített, ragyogó színű homlokzatok fakulás-mentes, tartós biztosítására is.

A legkülönbözőbb szerkezetek egységes Dryonic® bevonatai villámgyors száradásukkal optimális védelmet nyújtanak az algás-gombás fertőzésekkel szemben, emellett minden másnál jobb védelmet nyújtanak a párás és esős időjárással, valamint pl. a vízorros szegélyekről a homlokzatra csorgó koszos lé okozta szennyeződéssel szemben.

StoColor Dryonic® S - hosszú élettartamú ragyogó színek Sun-Block technológiával

A StoColor Dryonic® S homlokzati festék a Sto legújabb innovációja, mely a homlokzatok számára napernyőként és egyben esernyőként is funkcionál. A Sun-block technológia védi a homlokzat színét a kifakulástól, ugyanakkor a bionikus festék szárazon tartja azokat, eső, köd és harmat után a felület rendkívül gyorsan szárad, így tartva tisztán az épület megjelenését.

Sok tervező és építtető igényel intenzív és ragyogó színeket épülete homlokzatára. A legfontosabb ennél a választásnál, hogy a színek élettartalma hosszú legyen, a homlokzat ne fakuljon ki és ne foltosodjon. Egy élénkpiros homlokzat néhány év elteltével pasztell rózsaszínné válik, amennyiben a fényérzékeny pigmentek nem védettek. A StoColor Dryonic® S homlokzatfesték megakadályozza ezt a folyamatot. Az anyagba integrált SunBlock technológia tompítja az UV sugárzást és hosszútávon védi meg épületeink színeit.

Homlokzati színek tartóssága

 

Ahogy egy napvédő krém védi a bőrünket a káros UV sugaraktól, úgy védi a StoColor Dryonic S ("S" - SunBlock technológia jelölése) a homlokzatainkat egy teljesen más dimenzióban. A fényvédelem - ahogy az autóink fényezésénél már évek óta használják - a SunBlock-erként biztosítja a szín stabilitását. Tükrözi a nap sugarait, és védi a fényérzékeny színpigmenteket a kifakulástól. A tervezők tiszta lelkiismerettel használhatják a rendkívül intenzív színárnyalatokat a homlokzatokon. A tulajdonosok biztonságban lehetnek, hogy a kibővített színpaletta használatával néhány év elteltével is olyan ragyogó lesz épületük, mint az első napon.

 

Kattintson ide és tekintse meg Dryonic® termékpalettánkat! >

Vissza