Kérdése van? Hívjon minket! +36 24 510 210

Hírek

2023.08.25

Fontos tájékoztatás Partnereinknek a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállítmányozásáról

Fontos tájékoztatás Partnereinknek a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállítmányozásáról

Fontos kötelezettségek a Veszélyes Áruk Szállításában

Tájékoztatjuk Partnereinket, hogy a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) kapcsán fontos változások léptek életbe. A 284/2023 (VI.30) Kormányrendelettel történt módosítások kiemelten foglalkoznak a veszélyes áruk szállításával és a hozzá kapcsolódó tevékenységek biztonságával.

A jogszabály szerint minden olyan vállalkozásnak, amely veszélyes árut közúton szállít, fuvaroz, vagy ezzel kapcsolódó tevékenységeket végez (berakás, kirakás, csomagolás, szállítás), köteles legalább kétévente a felsorolt feladatokat végző munkavállalókat ADR oktatásban részesíteni. Az oktatás célja, hogy támogatást nyújtson a vállalkozásoknak a veszélyes áruk szállítása során az emberek, az anyagi javak és a környezet védelmében.

A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó kinevezését és feladatait a Veszélyes Áru Szállítási Biztonsági Tanácsadóról szóló 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet (R1.) szabályozza. Az R1. hatálya a Magyarországon székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozásokra terjed ki, valamint a tanácsadókra, közlekedési hatóságokra, katasztrófavédelmi hatóságokra és az e rendelet alapján képzést nyújtó szervekre.

Az R1. továbbá meghatározza a "vállalkozás" és a "veszélyes áru szállítással kapcsolatos tevékenység" fogalmát. Ez alapján a kötelezettség nem csak azokat a vállalkozásokat érinti, akik fő tevékenységként veszélyes áru szállítással foglalkoznak, hanem azokat is, akik évente 1000 pont érték alatt (mentességgel) szállítanak veszélyes árut.

Az oktatás és képzés szerepe kiemelten fontos a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos tevékenységekben. A jogszabály értelmében az oktatást két évente kötelező jelleggel a biztonsági tanácsadó tarthatja meg.

Kérjük Partnereinket, hogy az új szabályokkal kapcsolatban tájékozódjanak, és gondoskodjanak a megfelelő szakértő kinevezéséről és a szükséges oktatás megszervezéséről, hogy biztosítsák a veszélyes áruk szállításának biztonságát és megfelelőségét az új jogszabályi előírásoknak. A részletekkel kapcsolatban állunk rendelkezésre, hogy segítsünk az új kötelezettségek teljesítésében. Kérjük, keressék munkatársainkat a 06/24/510-210-es telefonszámon.

Vissza