Hírek

Fontos tájékoztatás a diizocianátokat tartalmazó termékekről! Kérjük, olvassa el!
2023.08.09
Fontos tájékoztatás a diizocianátokat tartalmazó termékekről! Kérjük, olvassa el!

2023. augusztus 24-től csak akkor szabad diizocianátokat 0,1 tömegszázalék feletti mennyiségben gyártani, forgalmazni és felhasználni, ha elvégezték és dokumentálták a munkavállalók szükséges képzését!

A képzési anyag már magyar nyelven is elérhető a https://safeusediisocyanates.eu/hu/ oldalon, illetve számos további nyelven is rendelkezésre áll: https://safeusediisocyanates.eu/.

Kérjük, olvassa el az alábbi ügyféltájékoztatónkat a diizocianátokat tartalmazó termékek használatáról.

 

Ügyféltájékoztatás a diizocianátok korlátozásáról a REACH hatálya alatt

1. Háttérinformációk

2020. augusztusában az Európai Unió Hivatalos Lapjában a diizocianátok korlátozásának bejelentésére került sor. A rendelet valamennyi uniós tagállamban közvetlenül alkalmazandó.

A korlátozás alapja a diizocianátok bőrön át (bőrgyulladás) és belégzés (asztma) útján történő bizonyítottan allergizáló hatása. Az izocianátok a festékiparban az úgynevezett kétkomponensű rendszerek – pl. tömítőmasszák, ragasztók, bevonatok és nyomdafestékek – edzőkomponenseként kerülnek felhasználásra. Ezek az edzőkomponensek általában diizocianátokat tartalmaznak maradék monomerként, és ezért esnek a korlátozás hatálya alá.

A vízzel hígítható poliuretán diszperziókon és PU (erősített) alkidgyanta rendszereken alapuló bevonóanyagokat ez – többnyire – nem érinti. A korlátozás célja, hogy megvédje a diizocianátok ipari és foglalkozásszerű felhasználóit az olyan foglalkozási betegségektől, mint a bőrgyulladás vagy az asztma, és ezáltal csökkentse a foglalkozási megbetegedések számát. A diizocianátok gyártása és felhasználása azonban továbbra is lehetséges meghatározott feltételek teljesülése esetén.

2. Mit ír elő a korlátozás?

A korlátozás önmagukban a diizocianátokra, valamint a keverékekben 0,1 tömegszázalékot meghaladó koncentrációban használt diizocianátokra vonatkozik.

A Sto Homlokzat üzletág érintett termékei:

Cikkszám            Terméknév                                                                       Leírás
01930-002 StoFoam Elast 600 kültéri elasztikus tömítőhab
00506-001 Sto-Pistolenschaum SE egykomponensű kültéri PU tömítőhab
02559-002           Sto-Turbofix Mini egykomponensű kültéri PU ragasztóhab
544561                  Fischer Klebeschaum 750 ml (PUP P 750 B2)  ragasztóhab
45321-45322      Fischer Purhab 750 ml (PU 750 B3 H)                      tömítőhab

 

A korlátozás előírja, hogy az anyagot kezelő valamennyi munkavállalót megfelelően tájékoztatni kell az anyaggal kapcsolatos kockázatokról és a kockázatok minimalizálásának lehetőségeiről. Ezt rendszeres képzési intézkedésekkel kell megvalósítani. A diizocianátok és diizocianátokat tartalmazó termékek kezelésével kapcsolatos képzési kötelezettség egyformán vonatkozik a diizocianátokat tartalmazó bevonatok gyártóira és felhasználóira is. A korlátozás most először meghatározza a képzési intézkedések minimális mértékét és tartalmát is. Ide tartoznak többek között az anyagtulajdonságok, a felhasználási feltételek, a tisztítás és ártalmatlanítás, az egyéni védőeszközök, a termékek címkézése és mindenekelőtt a kockázatok minimalizálására irányuló intézkedések. A képzést szakképzett személynek kell elvégeznie, és a képzési intézkedéseket dokumentálni kell. A munkavállalóknak a képzést ötévente meg kell újítaniuk.

Az érintett bevonatok csomagolásán, illetve címkéjén a következő nyilatkozatot kell egyértelműen, a címkén található egyéb információktól megkülönböztethetően feltüntetni:
2023. augusztus 24-től az ipari vagy foglalkozásszerű alkalmazás előtt megfelelő képzésre kell sort keríteni.

3. Mely fontos határidőkre kell ügyelni?

2022. február 24-ig fel kell tüntetni ezt az információt a termékeken, és a munkavállalókat tájékoztatni kell a hamarosan elvégzendő képzésekről.

2023. augusztus 24-től csak akkor szabad diizocianátokat 0,1 tömegszázalék feletti mennyiségben gyártani, forgalmazni és felhasználni, ha elvégezték és dokumentálták a munkavállalók szükséges képzését. A munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetniük munkavállalóik képzéséről. Ötévente emlékeztető képzést kell végezni.

4. Hol lehet hozzáférni a vonatkozó képzési anyagokhoz?

A korlátozás előírása szerint a képzési anyagokat a nyersanyaggyártóknak kell biztosítaniuk. Az ISOPA/ALIPA gyártói szövetség ezért az összes érintett iparággal közösen internetes platformot hozott létre, amely a képzési intézkedések alapjául szolgál. A képzési anyag már magyar nyelven is elérhető a https://safeusediisocyanates.eu/hu/ oldalon,  illetve számos további nyelven is rendelkezésre áll: https://safeusediisocyanates.eu/.

A sikeresen elvégzett képzésekről tanúsítványok kerülnek kiállításra.

A képzéseket nem kötelező az ISOPA/ALIPA platformján keresztül végezni, ha a vállalatoknál más rendszerek működnek, amelyek biztosítják a korlátozás szerinti képzési tartalmat. Az ügyfelek a jövőben mindenesetre az összes hivatalos európai nyelven megtalálják itt a vonatkozó képzési anyagokat. A Sto SE & Co. KGaA és a StoCretec GmbH nem fog saját képzési anyagokat rendelkezésre bocsátani.

5. Mit kell még figyelembe venni?

A képzés nem mentesít a veszélyes anyagokról szóló rendelet (GefStoffV) 14. §-a szerinti képzésre vonatkozó jogi előírások alól. A Veszélyes anyagok bizottsága ennek megfelelően frissíteni fogja a TRGS 430 „Izocianátok – Kockázatértékelés és óvintézkedések” veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályzatot.

 

A tájékozatást kiadták:

Franz-Josef Henne

Beltéri bevonatok és homlokzatfelületek szegmens vezetője

Monika Barth

StoCretec GmbH Padlóbevonatok projektvezető

 

Kérjük, a fentiek szíves tudomásulvételét és köszönjük együttműködésüket.

Amennyiben bármilyen további kérdésük felmerül, kérjük, forduljanak bizalommal munkatársainkhoz:

StoHomlokzat üzletág munkatársai

StoCretec üzletág munkatársai

 

Üdvözlettel:

a Sto Építőanyag Kft. csapata

Vissza