Kérdése van? Hívjon minket! +36 24 510 210

Hírek

2020.09.22

A „festékszag” okozója

A „festékszag” okozója

A festékszag az új lakásunk / bútoraink / használati tárgyaink első élményének kellemes érzetével összefüggésben jut először az eszünkbe. Jó esetben ez nem zavaró és hamar észrevétlenné szelídül. Manapság már összetett előírás- és követelmény-rendszerek biztosítják hogy ez így is legyen.

A “festékszag”-ot a szintetikus lakk- és ragasztó anyagok száradása / kötése során felszabaduló, illetve a hosszú távon kipárolgó illékony szerves vegyületek okozzák. Ezeket a szakirodalom angol rövidítéssel VOC-nak nevezi (Volatile Organic Compound). VOC minden olyan szerves vegyület, amelynek forráspontja 101,3 kPa standard nyomáson mérve 250 °C vagy annál alacsonyabb. (2004/42/CE Irányelv1 meghatározása) A sok esetben illékony szerves kémiai vegyületek rengeteg termék és anyag alapvető alkotóelemeivé váltak, így mindenütt megtalálhatók – nem csak a külső környezetünkben, hanem szobáinkban, használati tárgyainkban, sőt tisztálkodószereinkben és kozmetikumainkban is. A környezet- és egészség-védelem előtérbe kerülésével és ezen összetevők széleskörű terjedésével összhangban a hatóságok egyre szigorúbban szabályozzák a kibocsátást, főként a hosszú távú kipárolgást.

Az Európai Unióban a VOC meghatározására az érintett anyagok forrásponti2 (értsd: elpárolgási) hőmérsékletét használják. Az ilyen illékony vegyületek kipárolgását a vonatkozó előírások3 szerint korlátozzák, főként a beltérben használt anyagoknál Ezeket szigorú követelmény-értékek alapján emissziós (kibocsátási-) osztályokba sorolják. Ezek az osztályok a legkedvezőbbtől (mely a legkisebb kibocsátást jelzi) indulva a leggyengébb (még éppen megengedett) besorolásig: "A+", "A", "B" és "C". A kibocsátási osztályok határértékei az összesített VOC-kibocsátásra és 10 különálló anyag egyenkénti értékelésére is vonatkoznak. Egészséges lakókörnyezetünk védelmében (nagyon helyesen) az Európai Vegyianyag Ügynökség (European Chemicals Agency – ECHA) tavaly például új ajánlást tett közzé az EU-ban forgalomba hozott vagy felhasznált termékek formaldehid-tartalmának korlátozására.

A Sto termékfejlesztésében (mint előző, a homlokzati- és beltéri bevonatok különválasztását taglaló cikkünkből is kitűnik) különös hangsúlyt kapnak ezek az egészség-védelmi törekvések. Minden termékünkkel a lehető legjobb osztályokat céloztuk meg. Beltéri festékeink jellemzően a legjobb (A+) emissziós osztályba tartoznak. Legújabb termékeinket pedig már ezen összetevők teljes kiküszöbölését lehetővé tevő, természetes védelemmel tervezték meg fejlesztőmérnökeink. Ezek a termékeink teljesen kipárolgás- és VOC-mentesek, tehát ezeket bátran engedhetjük be a szobánkba, vagy gyermekeink szobájába is. Beltéri termékeinken és műszaki adatlapjaikon az emissziós osztályok4 első pillantásra jól felismerhető piktogramjaival5 is segítjük partnereink számára a termékválasztást.

 

1 A 2004/42/CE Irányelvet az Európai Parlament és Tanács bocsátotta ki

2 Forráspont: az adott anyag szabványos légköri nyomáson (101325 Pa) folyadékból gázzá történő változásának hőmérséklete (az EU VOC Solvent Directive szerinti meghatározása)

3 VOC Solvent Directive – VOC Oldószer Irányelv (Európi Bizottság – Környezetvédelem)

4 Emissziós osztályok (legjobbtól a legveszélyesebb felé): A+, A, B és C osztály

5 A piktogram formátuma (a francia VOC-szabályozás alapján):

   

Festékeink besorolását minden terméknél feltüntettük!

Amennyiben besorolás szerint szeretne szűrni, kattintson ide!

Az összes piktogram magyarázatát megtalálja itt egy helyen! Piktogramok magyarázatához kattintson ide! >

Vissza