Kérdése van? Hívjon minket! +36 24 510 210

Hírek

2021.04.26

AimS® - a Sto kifejezetten a fenntarthatóságra fókuszáló termékcsaládja

AimS® - a Sto kifejezetten a fenntarthatóságra fókuszáló termékcsaládja

AimS® - a Sto kifejezetten a fenntarthatóságot szolgáló termékcsaládja

Az első megújuló, bio nyers-anyagokon alapuló homlokzati hőszigetelő rendszer

Kedves Partnerünk!

Bemutatjuk Önnek az AimS® hőszigetelő rendszert, a Sto kifejezetten a fenntarthatóságra fókuszáló termékcsaládját. Ez az első megújuló, bio nyers-anyagokon alapuló homlokzati hőszigetelő rendszerünk.

Mi is valójában a "fenntartható?"

A klímavédelemről szóló párizsi egyezményt 194 ország írta alá, többek között Magyarország is.

- Csökkenteni akarjuk a klímaváltozás kockázatát és hatásait.

- A globális átlaghőmérséklet emelkedés megállítása a feladat. A globális cél az iparosodás előtti átlaghőmérsékleti szint 2 °C-kal való csökkentése.

- Ennek érdekében a termékeket és szolgáltatásokat fenntarthatóbb módon kell gyártani és szállítani.

Ez azt jelenti, hogy vigyáznunk kell az erőforrásokra (nyersanyagok, víz, levegő stb.), valamint meg kell óvnunk a jövő generációja számára. Ha egy meglévő terméket fejleszteni akarunk a fenntarthatóság szempontjából, akkor a szükséges alapanyagok a lehető legnagyobb részét - valójában és nem csak matematikailag - megújuló (CO2-semleges) vagy újra felhasznált (újrahasznosított) nyersanyagokkal kell helyettesíteni.

 

 

Ideológiánk: ami a legjobb a környezetnek, az a legjobb Önnek

 A minőség, a klímavédelem és az erőforrások megőrzése az alapja az új Sto Aim® S termékcsaládnak. Az ideológiánk az új normák meghatározása az ökológiai, a gazdasági és a társadalmi kritériumok terén, a kiváló feldolgozási tulajdonságok megőrzése mellett. Annak érdekében, hogy Ön tervezőként, kivitelezőként biztonságosan, fenntarthatóan, tiszta lelkiismerettel tudjon dolgozni és alkotni, a jövő anyagaival.

A kifejlesztett technológia rendelkezésre áll, itt és most.

 

 

A cél a fenntarthatóság

Az új AimS® termékcsalád hosszú-távon nyújt segítséget az építőiparban a környezetbarát termékek és anyagok létrehozásában. Teszi mindezt kiváló minőségű, tartós, ragasztott, kompozit homlokzati hőszigetelő rendszerekkel, még inkább környezetbarát megoldást nyújtva, mint az eddigi rendszerek.
Megoldások, eredmények: három új termék, együttesen eredményez olyan hőszigetelő rendszert, amely jelentős nyersolaj megtakarítással gyártható, így tiszta, tudatos fenntarthatóságot eredményez az építőipar adott területén.

Megőrizni bolygónkat – a saját és a jövő generációinak.

Az építés szeretete, ezt jelenti a tudatosan építeni.

 

StoTherm AimS®

Nem spóroltunk semmivel, csak a nyersolajjal.

StoTherm AimS® az első olyan hőszigetelő rendszer, melyben a vakolatot, hálóerősítést és a festéket a fenntarthatóság szempontjából optimalizáltuk: ez több hordónyi megtakarítást jelent minden egyes megépülő projekten. A StoTherm hőszigetelő rendszerek bizonyított feldolgozási és műszaki-esztétikai tulajdonságai változatlanok maradtak, csakúgy, mint az időjárás, valamint a mikroorganizmusok, repedések és mechanikai terhelések elleni kiváló védő tulajdonságai.

Ez jogosít fel minket továbbra is a Der Blaue Ange (The Blue Angel) ökocimke használatára.

 

 

Erősségek – meggyőző előnyök

1. Klímavédelem és erőforrás megőrzés
Több, mint 95% megújuló és hozzáférhető nyersanyagból

2. Több hordónyi nyersolaj megtakarítás

Kevesebb kőolajfogyasztás a faipari hulladékokból nyert helyettesítő anyagoknak köszönhetően

3. Repedés és ütésálló
Erős védő tulajdonságok az időjárás és a mechanikai terhelésekkel, valamint a mikroorganizmusokkal szemben

4. Nem éghető és cementmentes
Tűzvédelmi osztály A2-s1,d0 az EN 13501-1 szerint

5. Tökéletesség a magasépítésben
Különösen alkalmas sokemeletes épületekhez, speciális funkciójú épületekhez, középületekhez

6. Tanúsított fenntarthatóság
The Blue Angel ökocímkével tanúsított

 

 

„Jóváhagyott fenntarthatóság“

Theresia Holder a jóváhagyási és tesztelési csoporttól:

„Azért vagyok felelős, hogy a rendszer megbízható legyen és megfelelősége tanúsíthatóvá, bizonyítottá váljon partnereink, kivitelezők és tervezők számára. Az EAD irányelve (ETAG 004) pontosan meghatározza, hogy mit és hogyan kell tesztelni egy új homlokzati hőszigetelő rendszer esetében. A felületet pontosan az utasításoknak megfelelően áztatják, hőnek és fagynak teszik ki. Ez akár 39 napot is igénybe vehet, mely olyan körülményeket teremt, mintha 25-30 évig tennénk ki a felületet az időjárás, a szél viszontagságainak.“

Theresia Holder, Építőmérnök Engedélyek és Tanúsítványok, Sto SE & Co. KGaA; Fotó: © Martin Baitinger, Böblingen, DE

A jó dolgok nem egyedül érkeznek, a bevonatok sem

A három rendszerkomponens bemutatása


A homlokzatfesték StoColor Lotusan AimS®, a fedővakolat Stolit AimS® és a hálóágyazó anyag StoArmat Classic AimS®. Mindhárom terméknél sikerrel pótoltuk a hagyományos kötőanyagot megújuló fenyőolaj nyersanyaggal (Nawaro*).

 

*A megújuló nyersanyagok (Nachwachsender Rohstoff, rövidítve: NawaRo, Nawaro, vagy NR) olyan szerves nyersanyagok, amelyek a mezőgazdasági és erdészeti termelésből száramaznak és a gyártási folyamatokban kifejezetten az élelmiszer- és takarmányozási ágazaton kívüli további célokra használnak fel.

 

StoColor Lotusan AimS®

A tartalom forradalmi, a technika a jól bevált.

A koszszemcsék nem tapadnak szilárdan az alapfelülethez és környezeti hatásra (eső, szél) a felület megtisztul, erről ismert a Lotus-Effect® technológiájú Sto homlokzatfesték. A StoColor Lotusan AimS® segítségével a fenntarthatóság területén is mércét állíthatunk fel. Mivel a kőolajból készített kötőanyag 30%-át cseréltük le egy erőforrástakarékos fenyőolajból készülő helyettesítő alapanyaggal. Összességében az új recept 95%-ban megújuló és hozzáférhető alapanyagból áll.

A részletekhez kattintson ide! >

 

Stolit AimS® K/MP

 


Természetes innováció 30% fenyőolaj kötőanyaggal

 


Stolit AimS® egy olyan vékonyvakolat, amely tartva a természetesség elvét biocid hatóanyagok nélkül nyújt védelmet az algák és gombák ellen a homlokzaton.
A hagyományos kőolaj alapú kötőanyag mennyiségét 30%-kal sikerült csökkenteni. További hozzáadott értéket jelent, hogy a termék oldó-, és lágyítószermentes.

A speciálisan kifejlesztett termék alacsony tápanyagtartalmú, gyors a felület száradása, így nem kínál talajt a mikroorganizmusok megtelepedésére. A teljes homlokzat sok éven át megőrzi értékét, így növelve a rendszer fenntarthatóságát.

Stolit AimS® K részletek! >

Stolit AimS® MP részletek! >

 

StoArmat Classic AimS®

A hálóágyazó anyagunk fehér és egyben nagyon „zöld”.

StoArmat Classic AimS® az egyetlen cementmentes, szerves hálóágyazó-anyag, megújuló és hozzáférhető alapanyagokból, amely egyesíti a környezetbarát előállítás és a kiváló feldolgozás lehetőségét. A Stotherm AimS® hőszigetelő rendszer akár 10 Joule ütésállósággal is rendelkezik, repedésmentesen.

A részletekhez kattintson ide! >

 

„Egy igazi sláger”

Gabriele Egle a Sto kutatás-fejlesztés területéről:

„A cél az AimS® rendszer fejlesztésekor az volt, hogy az új összetevőket nem szabad az élelmiszeriparral versengve előállítani, nem tartalmazhatnak etanolt, vagy pálmaolajat és nem járhatnak gyermekmunkával, illetve indokolatlanul hosszú szállítási útvonalakkal. A fenyőolajból készült kötőanyaggal igazi sikereket értünk el. A fenyőkéreg bőségesen képződő melléktermék a faanyag-feldolgozó iparban, az olajat ebből a nyersanyagból nyerik ki. Ugyanakkor tulajdonságaik összehasonlíthatóak a kőolaj származékokból előállított kötőanyagokkal. Minden AimS® termék azonos műszaki színvonalú, mint elődei."

 

Gabriele Egle, Mérnök (FH)
Festékek, lakkok, műanyagok kutatás-fejlesztés, Sto SE & Co. KGaA;
Foto: © Martin Baitinger, Böblingen, DE

 

Kérdése van az  AimS®-ről?

Konzultációhoz hívja szakértő kollégánkat:

Kirner Zsuzsanna
tervezői tanácsadó,

okl. építészmérnök
Telefon: +36 24 510 228
Mobil: +36 30 241 0501
E-mail: zs.kirner@sto.com
Homlokzat üzletág

 

Árajánlat kéréshez kattintson ide! >

Vissza