Hírek

2022. április 21-én, 94 éves korában elhunyt Fritz Stotmeister, a Sto cég alapítója.
2022.05.03
2022. április 21-én, 94 éves korában elhunyt Fritz Stotmeister, a Sto cég alapítója.

2022. április 21-én, 94 éves korában elhunyt Fritz Stotmeister, a Sto cég alapítója.

Fritz Stotmeister úgy alakította a vállalatot és ezáltal az építőipart is, mint senki más. Személyisége a mai napig formálja a vállalat értékeit: a kölcsönös segítőkészségen, tiszteleten és fegyelmen alapuló személyes összetartozás nagyon közel állt a szívéhez.

Fritz Stotmeister halálával két lánya, két fia és családjaik elvesztették családfőjüket - a Sto csoport alkalmazottai pedig a vállalat alapítóját és a Sto vállalati értékek vezéralakját.

Megrendülten búcsúzunk a Sto Építőanyag Kft. minden dolgozója nevében.

Az alábbiakban részletesen megemlékezünk a Sto cég alapítójáról:

Gyászjelentés


94 éves korában elhunyt a stühlingeni vállalkozó


Stühlingen-Weizen. 2022. április 21-én, 94 éves korában elhunyt Fritz Stotmeister, a Sto cég alapítója. A badeni vállalkozót és a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökét családja és a Sto csoport alkalmazottai gyászolják. "Egy élet, melyben sugárzó boldogság és keserű fájdalom volt, véget ért. Mély gyászban búcsúzunk édesapánktól és társaságunk meghatározó személyiségétől. Otthonában hunyt el, és békében fejezhette be kiteljesedett életét" - írja legidősebb fia, Jochen Stotmeister, az STO Management SE felügyelőbizottságának elnöke.

Fritz Stotmeister olyan nyomot hagyott a dél-badeni vállalaton és így az építőiparon, mint senki más. Vezetése alatt a Sto regionális vakolat- és festékgyártó cégből vezető nemzetközi vállalatcsoporttá nőtte ki magát, amely ma 38 országban 50 leányvállalattal rendelkezik, és több mint 5700 embert foglalkoztat. Személyisége a mai napig formálja a vállalat értékeit: a kölcsönös segítőkészségen, tiszteleten és fegyelmen alapuló személyes együttműködés nagyon közel állt a szívéhez. Így olyan kivételes vállalati légkört teremtett, amelyben az ügyfelek és az alkalmazottak a "Sto család" részének érezhették magukat.

A sárga vödör születése

Fritz Stotmeister 1927-ben született Villingenben, 1943-ban tette le a rendkívüli érettségi vizsgát, majd besorozták a Wehrmachtba a légierő segédjeként, és 1945-ben fogságba esett. Mivel a Német Szövetségi Köztársaságban egy numerus clausus megakadályozta, hogy építészetet tanuljon, csatlakozott apja, Wilhelm Stotmeister cégéhez, a "Cement- und Kalkwerk Weizen Stotmeister & Cie." nevű vállalathoz. Amikor az 1950-es évek elején a mész iránti kereslet csökken, új termékeket keresett. 1954-ben Fritz Stotmeister felfedez egy újsághirdetést, amelyben egy új típusú, szerves kötésű vakolathoz keresnek befektetőt. Bebizonyosodik, hogy jó "orra" van, és meggyőzi apját, hogy fektessen be. A kezdetekre örömmel tekintett vissza egy anekdotával: "Három emberrel kezdődött minden: Az egyik, aki a gipszet egy korábbi kecskeólban keverte - Wilhelm Hamburger. Egy második, aki bemutató mesterként megmutatta a mestereknek, hogyan kell csinálni - Fritz Stotmeister. És a harmadik, aki a vakolatot árulta - az is Fritz Stotmeister volt."

A bátor kezdés a kor úttörő szellemét hangsúlyozza - egy VW Bogárral tett értékesítési körutakat, hogy meggyőzze a kivitelezőket az új termékről. Támaszként felesége, Ingeborg († 1979.9.2.) állt mellette, négy gyermekének édesanyja, akivel 1948 óta házasok. Az új anyag gyorsan sikeressé válik. Már az első évben a forgalom 320 000 DM. 1962-ben a kezdetekből "Stotmeister & Co. Farben- und Baustoff-KG" és megszületik a "Sto" márka - beleértve az ikonikus sárga vödröt is. Két évvel később a Stotmeister piacra dobja a "StoTherm Classic"-ot - és ezzel együtt a homlokzati szigetelés történetét, amely hamarosan a Sto fő üzletágává fejlődik.

1988-ban a gyorsan növekvő vállalatot részvénytársasággá alakítja át, és fia, Jochen Stotmeister veszi át az igazgatótanács elnöki tisztét. Ő maga lesz a felügyelőbizottság elnöke. 1992-ben következett a nagyon sikeres tőzsdei bevezetés. 1998-ban második fiát, Gerd Stotmeistert nevezték ki technológiai igazgatónak. Az érdemes vállalkozó 14 év felügyelőbizottsági elnöki tevékenység után 2002-ben nyugdíjba vonul - és tiszteletbeli elnökként továbbra is kapcsolódik életművéhez. Fritz Stotmeister az "ő" iparágában is maradandó nyomot hagyott, különösen a bevonatipari szövetségben: 1967-től 1992-ig a VdL Baden-Württemberg tartományi csoportjának elnökségi tagjaként, 1982-től 1989-ig pedig a VdL Baden-Württemberg tanácsadó testületének elnökhelyetteseként. Országos szinten 1989 és 1995 között az elnökség tagja volt, 1995 óta pedig tiszteletbeli tag.

Élet a cég és a család között

Fritz Stotmeister olyan ember volt, akinek a megállás szó mindig a visszafejlődés szinonimája volt, akinek a fogaskerekeknek mindig forogniuk kellett. Aki egész életében minden energiáját, ambícióját, tudását, tapasztalatát a vállalatába, az ötletek megvalósításába és a fejlett építőipari termékek és rendszerek fejlesztésébe fektette. Fritz Stotmeister, aki 1983 óta második feleségével, Ingével († 2014.2.9.) élt házasságban, életéhez nemcsak erős családtudat, hanem nagy szociális elkötelezettség is tartozott: támogatta a tannheimi rákbeteg gyermekek utókezelő klinikáját, és az általa kezdeményezett golfversenyek bevételét is szociális célokra fordította. 2005-ben, a Sto 50 éves évfordulója alkalmából létrehozta a Sto Alapítványt, amely a fiatal tehetségeket támogatja a szakmában és az építészetben. 1992-ben erőfeszítéseiért megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet a Szalaggal, és ugyanebben az évben Stühlingen város díszpolgára lett.

A Sto AG átalakulásával a Sto SE & Co. KGaA - egy európai részvénytársasági formájú részvénytársaság - 2013-ban, megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a vállalatot továbbra is a család érdekeit szem előtt tartva irányítsák, bár a napi operatív üzletmenetet jelenleg nem egy családtag irányítja. A felügyelőbizottság sorsát azonban továbbra is Fritz Stotmeister négy gyermeke közül kettő irányítja. Erről az építkezésről így nyilatkozott 2017-ben, 90. születésnapja alkalmából, a gyönyörű Bodeni-tónál töltött utolsó éveit élvezve: "Tudom, hogy cégünk jó kezekben van".

Két lánya, Heidi és Helga, valamint két fia, Jochen és Gerd, tíz unokája és négy dédunokája Fritz Stotmeister halálával elvesztették a családfőt - a Sto csoport alkalmazottai a vállalat alapítóját és a Sto vállalati értékeinek ötletgazdáját.

Megrendülten búcsúzunk a Sto Építőanyag Kft. minden dolgozója nevében.

Vissza